Onroerend goed in Los Cristianos - Lupain Tenerife Makelaars

10/04/2018

Onroerend goed in Los Cristianos

Playa de Los Cristianos , een van de eerste en ook meest vooraanstaande resorts op Tenerife, is erg populair bij vakantiegangers van allerlei leeftijden, en is daarom een regio die zeer gewild is bij kopers van onroerend goed uit heel Europa.

Het begin van Los Cristianos

Veel buitenlanders hebben de indruk dat Los Cristianos, net zoals Playa de las Americas, een speciaal gebouwd resort is voor zonaanbidders en mensen die graag naar de pubs gaan. Dit staat echter ver van de waarheid. In feite, en tot verrassing van velen, is Los Cristianos een dorp met een geschiedenis die meer dan 100 jaar teruggaat voor het ontstaan van het toerisme dat zelf pas in de jaren tachtig begon.

De echte geschiedenis dateert al van in de 16e eeuw. Los Cristianos is al vele jaren een vissersdorp en vandaag de dag wordt deze traditie nog steeds voortgezet, wat het kopen van een woning in Los Cristianos dan ook aantrekkelijker maakt. De geschiedenis laat zien dat dit vissersdorp in 1860 slechts uit vier huizen bestond, maar dat het in 1888 door een stijgende populariteit reeds 29 huizen telde. Twintig jaar later zou de stichting de huidige haven bouwen die algemeen bekend staat als 'El Puerto Viejo'. Tegen 1919 startte de lokale bevolking met het aanleggen van tomaten- en bananenplantages teneinde de visindustrie aan te vullen. Er werd ook een fabriek gebouwd om vis te zouten. Door deze evolutie en het brengen van rijkdommen naar het gebied genereerde het ook een toestroom van arbeiders uit andere delen van het eiland en groeide het dorp. Er werd een nieuwe kerk gebouwd die was gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel. Vanwege de bloeiende visindustrie werd de haven uitgebreid teneinde alle visbedrijven te kunnen huisvesten. Dit was ook het startschot voor de commerciële scheepvaart die zich toelegt op de import en export van dit deel van Tenerife.

Hoe begon de toeristenindustrie nu in Los Cristianos? Dit begin wordt toegeschreven aan een Zweed genaamd Bengt Rylander die in 1956 naar Los Cristianos kwam. Hij leed namelijk aan multiple sclerose en het warme klimaat was heilzaam voor hem. Doordat hij schrijver en een tv-persoonlijkheid was, kon hij die informatie naar de Noordelijke landen verspreiden, wat publiciteit en de start van de toeristische boom met zich meebracht.

Het bovenstaande gaf Los Cristianos bekendheid als toevluchtsoord voor zonzoekende Zweden die hier kwamen voor hun gezondheid. Hierdoor noemde het plaatselijke gemeentebestuur een van de hoofdstraten 'Avenida de Suecia' en een Zweedse kerk dicht bij het strand de 'Casa Sueca'. Dit alles verwierf bekendheid bij andere nationaliteiten en Britse en Duitse ontwikkelaars begonnen nieuwe gebouwen op te trekken om accommodatie te voorzien in Los Cristianos.

Costamar, Cristimar, Rosamar en het Princess Dacil Hotel werden gebouwd om de toeristen te huisvesten en worden nog steeds gebruikt. Gebouwd meer dan 50 jaar geleden zijn het vandaag niet de mooiste gebouwen, maar zijn het nog steeds zeer gewilde eigendommen vanwege hun locatie. Het massatoerisme begon in 1970 toen de nieuwe Reina Sofia South Airport werd geopend en dit zorgde voor een stortvloed aan ontwikkelaars en massabouw.

Los Cristianos de oude stad

Los Cristianos is erin geslaagd, zelfs met de speciaal gebouwde constructies om zijn toeristen te herbergen, om zijn oorspronkelijke oude stadsarchitectuur en zijn aantrekkingskracht als vissersdorpje te behouden. Er is een oud stadscentrum met smalle straatjes waarvan de meeste recentelijk zijn heraangelegd, maar het heeft nog steeds zijn oorspronkelijk bescheiden karakter weten te behouden. Als u door deze oude smalle straten wandelt, is het duidelijk dat de huizen de typische Canarische architectuur vertonen, en dat veel plaatselijke bewoners hier nog steeds met hun families wonen.

Tegenwoordig is de stad nog steeds klein en zeer geschikt voor mindervaliden, dit door het feit dat de meeste straten een speciale oprit hebben voor vakantiegangers met rolstoel. Voor de rest van ons is het gemakkelijk rondslenteren, met veel moderne terrasjes, winkels en tapasrestaurants. Het dorp dat dicht bij de zee ligt, biedt een ontspannen winkelervaring die ideaal is voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Elke zondag is er een grote openluchtmarkt dichtbij het strand van Las Tarajales. In de winter is het ook aangenaam om door deze markt te wandelen vanwege de milde temperaturen en voor het bekijken en kopen van lokaal handwerk.

Het is nu een bloeiende toeristische bestemming met elk jaar groeiende aantallen toeristen. Het gemeentebestuur heeft zich gerealiseerd dat, om dit potentieel om toeristen aan te trekken te behouden, de infrastructuur diende te worden verbeterd. Het eerste gebied dat werd gerenoveerd was het strand en daar werden de straten heraangelegd , de oude gebouwen gerenoveerd, en er werden ook meer zitbanken neergezet om heerlijk te genieten van de warme dagen. Ook de kust heeft een grote verbetering gezien met speelparken voor de jongere vakantiegangers en de creatie van nieuwe tuinen die regelmatig worden onderhouden. Er zijn nieuwe vakantiecomplexen gebouwd iets verder weg van de kust zoals Cristian Sur, Victoria Court, El Mirador (die vele populaire bars en restaurants heeft) waar de vraag naar onroerend goed groot is. Geen van deze complexen zijn hoogbouw en ze zijn gebouwd om vakantiegangers of de expat die hier op een permanente basis leeft tegemoet te komen.

De haven van Los Cristianos

De haven van Los Cristianos is een knooppunt van activiteiten, want het is nog steeds vol met vissersboten en elke dag wordt er verse vis verkocht in de haven door de lokale bevolking. De haven werd in 1975 uitgebreid en herbergt nu grote veerboten die meerdere keren per dag naar het nabijgelegen eiland Gomera varen. Op de strandboulevard die naar de haven loopt, vindt u excursiewinkels die uitstapjes verkopen vanuit de haven voor boten met glazen bodem om walvissen en dolfijnen te zien. Toeristen worden ook aangehouden door straatverkopers die vis- en duikexcursies aanbieden naar verschillende delen van het eiland.

Vriendelijke groeten,